Glas, snus & annat

2011 slängde vi mindre skräp på gatorna än 2010. Ett fantastiskt jobb av Jönköpingsborna och målet är såklart att fortsätta minska nedskräpningen för varje år som går. 

Färgerna på bilden ger en översiktlig bild av hur mängden fimpar var spridda över stan vid mätningstillfället. 

 

2% av allt som slängs på marken i city är glas. Efter helgerna kan man ibland se att det står glasflaskor, både hela och trasiga, vid vägkanterna i city. Men vad många inte vet är att vi faktiskt får slänga glasflaskor i Jönköpings papperskorgar. Visste du förresten att glas är det skräp som tar längst tid för naturen att ta hand om/bryta ned? Det kan ta ca 1 miljon år.

Enligt en SIFO-undersökning säger Jönköpingsborna att det skräp de är mest benägna att slänga på marken är papperslappar. Papper står för 8% av allt skräp som slängs på marken i centrala Jönköping. Annat vanligt skräp är godispapper och organiskt material, t.ex. matrester, glasspinnar och hundbajs.

Snus motsvarar 12% av all nedskräpning i Jönköping. 

Visste ni att det tar ca 25 år för naturen att bryta ner ett tuggumi? Hur många tuggummin har naturen hunnit med under ditt liv om vi skulle säga att den bara kunde bryta ner 1 i taget?