| Dela

Kulturdagnatt med grön krydda

Ett möte mellan kultur och kommers kryddat med en grön touch. Så såg det ut i centrala Jönköping i lördags när Kulturdagnatten och Höstmarknaden slog sina påsar ihop.

Plötsligt börjar människorna på gatan dansa och musik strömmar ur högtalarna. Kulturskolans ungdomar, och en och annan förälder, dansar hiphop framför förvånade stadsflanörer. Det är en av flera så kallade flash mobs, att plötsligt samlas och göra något oväntat, som ägde rum under lördagen.
    – Det är lite nervöst men kul att göra en flash mob. Det är kul att se hur förvånade folk blir, säger Hanna Leidefors, som leder dansen.
På Kulturdagnatt inträffade många mer eller mindre väntade aktiviteter under dagen.Arrange- manget var i år ett samarbete med Jönköping Citys höstmarknad och betydligt större än tidigare med inte mindre än 225 programpunk- ter.

Elever i skyltfönster
Längs Jönköpings gator gick män- niskor och letade efter fynd bland varorna samtidigt som de kunde få kultur till livs. Samarbetet mellan kulturen och höstmarknaden märktes bland annat i butikernas fönster där estetelever agerade levande skyltdockor.
    Temat för arrangemanget var grönt är skönt och därmed en hel del fokus på miljö och återvinning.
De unga göteborgarna Oskar Danielsson och Nils Hedlund upp- muntrar till en renare stad på sitt eget sätt. Under namnet Sopranos bankade de fram sköna rytmer på två gröna soptunnor, lyktstolpar och annat ljudligt längs Östra Storgatan.
    – Vi pluggar slagverk i trean på gymnasiet och Nils fick idén att vi kunde spela på soptunnor. Vi har anlitats av Göteborgs stad i ett projekt och var ute på turné i lan- det i somras, berättar Oskar Dani- elsson.

Gröna halsdukar
Scener fanns uppställda både på Hoppets torg och Barnarpsgatan och akterna avlöste varandra. Jön- köpings körsällskap framträdde med gröna halsdukar, dagen till ära.
    – Det är himla roligt att vara ute och sjunga så här. Att visa upp sig och inte bara vara inne och öva. Det är ett trevligt arrangemang, sade Margaretha Harrysson innan hon och gänget fortsatte till Systembolaget för nästa uppträdande. 

 

Artikel hämtad ur JönköpingsPosten
Text: Peter Lindström
Foto: Hans Järeby